Дървеници

Дървениците са кръвосмучещи ектопаразити, активни през нощта и най-вече преди разсъмване. През деня се крият в процепи по стените, подовете, под тапети, в контакти, в сглобките на  леглото и мебелите. Когато са малобройни живеят в близост до местата за спане на хората, а когато популацията се увеличи, могат да превземат дома Ви. Жилището Ви ще придобие специфична миризма, ако е нападнато от дървеници.


Тялото на дървеницита е овално, гръбно-коремно сплескано и червеникаво-кафяво на цвят. Дълго около 6 мм. Женската снася около 345 яйца по време на съществуването си.
Дървениците линеят пет пъти по време на развитието си. Нимфите приличат на възрастните, но са по-малки. Всяка нимфа трябва да консумира кръв, за да премине в следващия етап от развитието си. Възрастните се хранят средно един път в седмицата и живеят около 4 месеца. Дървениците могат да издържат дълго време гладни, като при ниски температури този период може да достигне и година, а при по-високи е значително по-къс. Нападат гризачи, прилепи , а също така могат да живеят в гнездата на синантропни птици, като гълъби или лястовици.
Въпреки, че дървениците не се смятат за опасни в епидемиологично отношение, тяхното ухапване причинява дразнене, сърбеж и парене. Могат да смучат кръв до 10 минути. Самото ухапване не се усеща, но след това се появава алергичната реакция. Дискомфортът от ухапването може да продължи повече от седмица.

За професионална консултация, помощ и поръчка позвънете на тел: 02/962 43 58