ДДД 2002 ООД – дезинфекция, дезинсекция и дератизация

DDD 2002 – при проблеми с инсекти, хлебарки, мравки, гризачи или други вредители, птици, дезинфекция, дезинсекция, дератизация, дезакаризация

Бълхи

Бълхата е инсект, който смуче кръв от топлокръвни животни и хора. Пренася се у дома от домашните животни (основно кучета и котки), но може да си ги пренесете и чрез дрехите.

Бълхата няма криле, но за сметка на това може да скача. Краката са адаптирани, за да може да отскочи на разстояние до двеста пъти над размера им. Освен дискомфорт и сърбеж, в някои случаи ухапванията им причиняват и алергични обриви.
Следите от ухапванията се характеризират с точка в средата на подут и зачервен участък от кожата. Много често може да имате няколко ухапвания в редичка или в близост едно до друго. 
Хората най-често биват нахапани по краката и кръста.

Най-често срещани са кучешката, котешката и човешката бълха.
При голяма популация всички нападат и хора, тъй като лесно преминават от един гостоприемник на друг. Възрастните бълхи са само 5% от цялата популация. Останалите 95% са полово незрели, личинки и яйца.
Човешката бълха обитава жилищата на хората – подове, легла, дрехи. Тя смуче кръв продължително и в същото време мнократно отделя изпражнения. Женската бълха след оплождането снася за 2-3 месеца 400-450 яйца /на ден по 4-12 яйца/.
Яйцата са дребни – 0,5 мм на дължина и пръснати поединично. Те най-често попадат между цепнатините на пода, в прахта, в пукнатини, по постелки.

Развитието на бълхата от яйце до възрастен инсект отнема от 14 до 21 дни при оптимални условия –  21о до 26о С  и 70% влажност. Бълхата има няколко месеца продължителност на живот. Храни се 2-3 пъти в денонощието.

Борбата срещу бълхите: На първо място се погрижете за домашните си любимци и хигиената у дома (виж съветите за бълхите).
При голяма популация от бълхи се препоръчва двукратна обработка (дезинсекция) с инсектициди. Не се опитвайте да го правите сами, може да Ви се наложи да използвате препарати многократно с краткотраен ефект.