ДДД 2002 ООД – дезинфекция, дезинсекция и дератизация

DDD 2002 – при проблеми с инсекти, хлебарки, мравки, гризачи или други вредители, птици, дезинфекция, дезинсекция, дератизация, дезакаризация

Къртици

Къртиците, заедно с техните роднини земеровките са членове на вида гризачи Insectivora (ядящи инсекти). Къртиците са адаптирани за подземен живот. Те имат къса дебела козина (която спокойно да приляга във всяка посока), малки очичики и ушни отвори, скрити под козината. Телата са им доста тeсни и компактни. Муцунките им са заострени и имат големи нокти на пръстите на мощните си лопатовидни предни крака (нищо чудно, че могат да унищожат една ливада за ден и половина).

Къртиците имат огромен апетит и могат да изяждат храна до 1/3 от собственото им тегло и то всеки ден. Храната им включва най-вече земни червеи, ларви на инсекти и възрастни инсекти, както и стоножки, паяци, голи охлюви, охлюви, както малко растителна храна, като корени и семена.

Къртиците по някой път нападат подземните гнезда на осите. Като цяло къртиците са полезни животни, които ядат вредни инсекти и аерират почвата. Обаче без съмнение тях ги привличат добре напоените и облагородени градини, за които могат да се превърнат в истинска напаст. Как да елиминираме или да изгоним къртиците от нашите градини?
Да се изгонят къртицете често е възможно като се използва някой от рициновите течни препарати като SCOOT MOLE. Те се рзпръскват из двора със стандартна градинска пръскачка или маркуч (следвайте указанията от етикета). Видими резултати може да настъпят след няколко дена. Обилните валежи намаляват ефекта и ще се наложи повторно опръскване. Тези продукти се считат за относително нетоксични за хора, домашни животни, дива природа, при спазване на указанията за употреба.

Други репелентни методи могат също да са ефективни при малки градински площи. Тук спадат средства като вибриращи устройства срещу къртици, както и гъстото засаждане на някои растения като млечка, рицина, невен и ходжово лале.